[Blog] A technológiai bizonyítottan rontja a koncentrálóképességet

Az utóbbi évtizedben rohamos fejlődésnek indult a technológia, mely életünk minden területére hatással van: technikai eszközöket használunk a munkánkhoz, azokon kutatunk ismeretek után, segítségükkel tartjuk a kapcsolatot (nem csak) a távol élő ismerősökkel, családtagokkal, használjuk a tanulásban, sőt sokunknak a napi szórakozása is valamilyen informatikai eszközhöz köthető. Eddig is sejthető volt, hogy a technológia sebes léptékű fejlődése előbb-utóbb hatással lesz a felhasználók teljesítőképességére, most azonban erre már bizonyíték is van.

marketing-empire-győr-it-cuccok

A University of California kutatói már több mint egy évtizede informatikusokon vizsgálják, hogy az egyre több technikai eszköz használata milyen hatással van a koncentrálóképességre. Az e-mailek, az internetes oldalak, az online közösséghez tartozás és a folyton pittyegő okostelefonok bizonyítottan rontják a figyelmet. Méréseik szerint míg a 2004-ben a számítógép előtt dolgozók átlagosan három percig tudtak egy feladatra koncentrálni, addig 2012-ben ez a szám kevesebb mint a felére, 1 perc 15 másodpercre csökkent, 2014-ben pedig a vizsgált alanyok átlagosan mindössze 59,5 másodpercig bírták egyetlen tevékenységre fordítani a teljes figyelmüket.

Érdemes figyelmet fordítani az említett kutatás eredményeire, hiszen a technológia ugyan az élet sok területén hasznunkra lehet, azonban a folyamatos összpontosításra való képességünk elvesztése semmivel nem pótolható. Eddig csupán néhány kutatási eredmény született arra vonatkozóan, hogy a Facebook és a hozzá hasonló közösségi oldalak használata könnyen függőséghez vezethetnek, melyek szintén negatív hatással vannak a munka közbeni teljesítményre, de a közeljövőben egyre több hasonló várható.

Mégis mit tehetünk, ha ki szeretnénk használni a modern technika adta lehetőségeket anélkül, hogy töredékére csökkenne a koncentrációs képességünk?

  • Sokan esküsznek arra, hogy ha munka közben zenét hallgatnak, akkor sokkal jobban tudnak figyelni, jobban képesek belefeledkezni az adott feladatba. Azonban itt sem mindegy, hogy milyen zenét hallgatunk! Az emberi hangok, éneklés csak tovább rontja a koncentrálóképességet, a dinamikus komolyzene és a dallamos rock azonban bizonyítottan jótékony hatással van a munka közbeni teljesítményre.

  • Amennyire csak lehet, igyekezzünk leredukálni a számítógép és egyéb okoseszköz előtt töltött időt. Online hírolvasás helyett lapozgassunk újságokat, Facebook chat helyett pedig inkább üljünk be barátainkkal egy kávézóba, menjünk színházba, múzeumba!

  • Sportoljunk hetente legalább kétszer egy órát! Kiváló hatással van a koncentrációs képességünkre, fokozza a kreativitást, ugyanakkor csökkenti a stresszt és nem mellékesen még formába is lendülünk tőle.

    + Tipp:

    pihenés-győr-marketing

    Munka közben vagy a gyermekednek tanulási időszakban hasznos lehet az ingyenesen használható Cold Turkey program, mely segítségével be tudod állítani, hogy egy megadott időintervallumban bizonyos oldalak (pl. közösségi média vagy a kedvenc hírportálod, ahol órákat vagy képes böngészni) blokkolva legyenek.