[Blog] Okostelefonnal rákot gyógyítani? Na persze! … Vagy mégis?

Az ausztrál Garvan Institue és a Vodafone Foundation együttműködésének eredményeképp okostelefonjainkat egy jó cél érdekében munkára foghatjuk, amíg mi alszunk.

vodafone-dreamlab-app-győr

A Dreamlab névre keresztelt Android alkalmazás okostelefonunk erőforrásait képes a Garvan Institute rendelkezésére bocsátani az általunk meghatározott módon. Kiválaszthatjuk, hogy milyen típusú rák kutatásához szeretnénk ilyen formában hozzájárulni, és hogy ehhez milyen nagyságú adatforgalmat engedünk felhasználni. Nincs más teendőnk, mint készülékünket töltőn hagyni éjszakára és azzal a nagyszerű tudattal álomba merülni, hogy napi jó cselekedetünket kipipáltuk.

A rendszer a ’sok kicsi sokra megy’ örök igazságra épít; ez esetben tényleg sokra mehetünk ezzel az apróságnak tűnő tettel. A Garvan Institute számításai szerint 100.000 Dreamlab felhasználó esetén a jelenleginél 3000-szer több adatot lennének képesek egységnyi idő alatt feldolgozni, míg a lehetségesnek tartott 5 millió felhasználó esetén ez már 150.000 szeres feldolgozható adatmennyiséget, vagy ugyanazon adatmennyiség 150.000-szer gyorsabb feldolgozásást jelentené.

dreamlab-győr-app-225x300

A rendszer egyelőre csak Ausztráliában működik, de kíváncsian várjuk, hogy mikor jelenik meg hazánkban is egy hasonló lehetőség. Mi nem hagynánk telefonjainkat éjszaka sem lustálkodni! És Ti?