[Blog] Kihívást jelent az „okosvásárló”

A 21. század „okosvásárlója” intenzívebb kommunikációra, párbeszédre vágyik, nem jön lázba egy kis árkedvezménytől, hajlandó időt is szánni a legjobb ajánlat felkutatására és teszi mindezt online. – derült ki a Mastercard felméréséből.

Marketing-Empire-Győr-Okosvásárló

A jelentés szerint a mai vásárlók 82 %-a számára az okozza a legnagyobb örömöt, ha a megfelelő árut a megfelelő áron találja meg, és ennek érdekében hajlandó is több időt szánni a keresésre. A vásárlási folyamat során igénybe vett modern eszközök jelentős elmozdulást okoztak a fogyasztói magatartásban, ami új kihívások elé állítja a kereskedőket.

A kutatásból az is kiderült, hogy a mai kor embere szívesebben böngész a neten, mint sportol vagy főz, és a vásárlási döntései előkészítésében is óriási szerepe van az online közegnek.

Szívesen olvas online a termékről, de gyakran fórumokon is tapasztalatokat cserél vásárlás előtt."A legutóbbi gazdasági válság mindannyiunkat megváltoztatta, beleértve azt is, ahogyan vásárolunk" - mondta Mathieu Loury, a Mastercard egyik vezető kereskedelmi tanácsadója. "A legfontosabb, hogy megértsük, mi motiválja a fogyasztókat. Ezt támasztották alá kérdőívünk kitöltői is: a válaszadók 51 százaléka csalódott, amiért a kereskedők nem tudják, mire vágynak. Hiába a sok akció és a folyamatos kedvezmények, a tudatos vevőt nem csupán az árak vezérlik, hanem az érték is."

A kutatás kiterjedt a vásárlói lojalitás vizsgálatára is, mely alátámasztotta, hogy nem a hűségprogramok teszik valóban hűségessé a vásárlókat, sokkal fontosabb szempont a múltbéli jó tapasztalat és a vásárlás kényelme. A Mastercard jelentése szerint a vásárló megtartásához az első lépés az, hogy törődjenek vele és tegyék intenzívebbé a vele való kapcsolatot: kezdjenek párbeszédbe, és lássák el kellő mennyiségű információval.